Epifaniczny tom 11 – rozdział 7 – str. 535
Przybytek Wieku Ewangelii
W każdej parze przeciwległych ramion (w 2 ramionach) było także sześć kwiatów, co – jak pokazano przy gałkach – daje nam punkty (12), (13) i (14). Środkowy trzon zwany był świecznikiem (w. 20). Każdy z czterech kielichów trzonu (w. 20) miał gałkę i kwiat. Były w nim zatem cztery kielichy i cztery gałki (4+4=8), co według punktu (1) da nam punkt (15). Ta sama liczba 8 występuje w czterech kielichach i czterech kwiatach; stąd mamy punkt (16). W trzonie były cztery gałki i cztery kwiaty, co według punktu (1) daje punkt (17). Z wersetu 21 widzimy, że pod każdymi dwoma ramionami była gałka, a więc w sumie trzy gałki. Daje to w sumie 25 gałek [3 w każdym z sześciu ramion (3×6=18); 4 z czterema kielichami trzonu (1×4=4) i 3 pod każdą parą z sześciu ramion (3); 18+4+3=25]. (18) 25x18x10x10x10x10x10x10:(5x5x5x5x5)=144000. Zwróćmy uwagę, że jest 7 głównych części (6 ramion i 1 trzon), 7 lamp, 22 kielichy, 22 kwiaty i 25 gałek (7+7+22+22+25=83) – w sumie 83 oddzielne elementy świecznika, co razem ze świecznikiem jako całością daje 7×12 – wielokrotność 7, Boskiej liczby, i 12 – liczby Maluczkiego Stadka. Imię Jehowy pojawia się w świeczniku trzy razy, tj. (1) 4 (kielichy) +4 (gałki) +4 (kwiaty; głównego trzonu) +7 (lamp) +7 (ramion) = 26, co odpowiada 10(Yod)+5(He)+6(Vav)+5(He). Podobnie w 3000 sykli według wartości monetarnej, jaka stanowiła talent złota go tworzący (w. 24): (2) i (3) 3000=2×1500; 1500=10(Yod)x5(He)x6(Vav)x5(He). 3000 obejmuje to dwa razy, stąd podane są tutaj dwa punkty. W świeczniku jest także pokazane Tysiąclecie jako czas błogosławienia świata przez Chrystusa. Jest to pokazane trzy razy w 3000 monetarnej wartości sykli w talencie. (1), (2) i (3) 3000=3×1000 [3 punkty]. Były dwie główne części świecznika – trzon i ramiona. (4) 2x10x10x5=1000. W gałkach i kwiatach świecznika były dwa rodzaje owoców i kwiatów. (5) 2x10x10x5=1000. W świeczniku były dwa rodzaje ramion – po prawej i po lewej stronie od trzonu. (6) 2x10x10x5=1000. Były dwa rodzaje kielichów – te na trzonie i te na ramionach;