Epifaniczny tom 2 – rozdział 10 – str. 428
Życie w wodzie i w powietrzu
To wyjaśnia, dlaczego czerwony łosoś jest najdroższy, różowy w średniej cenie, a biały najtańszy. Dorsz to kolejna ryba wędrowna, która na tarło płynie na północne płycizny oceanu. To samo robi łupacz. Znane są przypadki, że ich ławice w czasie tarła liczyły 32 km długości, 5 km szerokości, i nie wiadomo ile głębokości. Makrela w czasie tarła (na wiosnę) porzuca oceany Arktyki i Antarktydy, udając się w niezliczonych milionach na cieplejsze wody. To samo dotyczy tuńczyka. Śledź jest pod tym względem najbardziej niezwykły. W lecie wypływa w różnych porach z mórz północnych, udając się w poszukiwaniu pożywienia i na tarło do wód cieplejszych. Wiele lat temu, kiedy przemysł rybny był słabiej zorganizowany niż teraz, u wybrzeży Norwegii w czasie jednego nocnego połowu odłowiono aż 20 000 000 sztuk, a średni połów sezonu przekroczył 400 000 000 sztuk. W Goteborgu w Szwecji roczny połów sezonu wynosił 700 000 000. Są to tylko ułamki liczb odławianych przez Anglików, Holendrów, Belgów, Francuzów, Hiszpanów itp. razem wziętych. Pomimo tych odławianych ilości, ocean dosłownie roi się od nich. Pewne źródło podaje, że niemal przez całe lato przez dany punkt przepływają dziesiątki miliardów sztuk, stałym strumieniem o szerokości wielu mil, głębokości wielu sążni, i tak gęsto obok siebie, że niemal się dotykają. Jest to jedynie kilka przykładów spośród wielu ryb, których całkowitej ilości umysł człowieka nie jest w stanie ogarnąć, co potwierdza, że na jedno stworzenie zamieszkujące ląd przypada milion istot zamieszkujących morze: ryby rzeczywiście są bardzo płodne.
By zapobiec wzajemnemu wytępianiu się ryb, Pan wyposażył je w środki obrony, zwykle w formie ogromnej prędkości, czasami ze zdolnością latania, niekiedy ze zdolnością ukrywania się – czy to przez zagrzebywanie się w mule, nurkowanie o wiele głębiej niż potrafią to wrogowie, czy też wydzielanie z ciała czarnej lub niebieskiej odstraszającej cieczy, zaciemniającej i nadającej wodzie nieprzyjemny zapach.